Το Starship χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να εκραγεί κατά τη δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση

Ο μεγαλύτερος πύραυλος στον κόσμο που κατασκευάστηκε από το SpaceX του Έλον Μασκ γνώρισε μια «ταχεία απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση» μετά τον πρώτο επιτυχημένο διαχωρισμό του σταδίου το Σαββατοκύριακο.

Η SpaceX λέει ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην κατασκευή του μεγαλύτερου λειτουργικού πυραύλου στον κόσμο, του Starship, μετά από μια δεύτερη δοκιμαστική εκτόξευση που τον είδε να πηγαίνει περισσότερο και ψηλότερα από την πρώτη φορά.

Όταν εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, το Starship – ένας πύραυλος χωρίς πλήρωμα μήκους 120 μέτρων – εξερράγη λίγα λεπτά μετά την απογείωση και πριν από τον διαχωρισμό του σταδίου. Η SpaceX περιέγραψε το συμβάν ως «ταχεία απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση» εκείνη την εποχή.

«Με ένα τεστ σαν αυτό, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship καθώς η SpaceX προσπαθεί να κάνει τη ζωή πολυπλανητική», δήλωσε η εταιρεία.

Αυτή τη φορά, η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Έλον Μασκ είπε ότι το Starship απογειώθηκε με επιτυχία και πέτυχε το πρώτο στάδιο του χωρισμού το Σάββατο (18 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με δήλωση στον ιστότοπο SpaceX, ο ενισχυτής που ώθησε τον πύραυλο παρουσίασε «ταχεία απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση» μετά τον επιτυχή διαχωρισμό του σταδίου.

Οι έξι μηχανές Raptor δεύτερου σταδίου του Starship εκτοξεύτηκαν επίσης για «αρκετά λεπτά» καθώς ο πύραυλος σκαρφάλωσε σε ύψος περίπου 150 χιλιομέτρων.

«Θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε ενημερώσεις εδώ καθώς η ομάδα εξετάζει δεδομένα από τη σημερινή δοκιμή. Ευχαριστούμε τους πελάτες μας, την Cameron County, και την ευρύτερη κοινότητα για τη συνεχή υποστήριξη και ενθάρρυνση», δήλωσε η εταιρεία.

Σε δήλωση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Αεροπορίας των ΗΠΑ σημειώθηκε ότι το δυστύχημα του Starship που συνέβη μετά την εκτόξευση του από την Μπόκα Τσίκα του Τέξας, είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του οχήματος, αλλά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε δημόσια περιουσία.

Ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson συνεχάρη την ομάδα του SpaceX για την πρόοδο στο Starship.

«Η διαστημική πτήση είναι μια τολμηρή περιπέτεια που απαιτεί πνεύμα can-do και τολμηρή καινοτομία. Το σημερινό τεστ είναι μια ευκαιρία για μάθηση – μετά πετάξτε ξανά», δημοσίευσε στο X. Μαζί, η NASA και η SpaceX θα επιστρέψουν την ανθρωπότητα στο φεγγάρι, τον Άρη και όχι μόνο».

Το Starship είναι το πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα μεταφοράς της SpaceX, το οποίο στοχεύει στη μεταφορά πληρώματος και φορτίου στην τροχιά της Γης, το φεγγάρι, τον Άρη και πέρα ​​από αυτήν. Η εταιρεία εργάζεται για να κάνει το Starship το πιο ισχυρό όχημα εκτόξευσης που δημιουργήθηκε ποτέ.

Αλλά η ανάπτυξη του διαστημικού σκάφους έχει δει κάποιες αποτυχίες στις δοκιμές όλα αυτά τα χρόνια. Το Starship είχε την πρώτη του επιτυχημένη εκτόξευση και προσγείωση τον Αύγουστο του 2020, αλλά ακολούθησε η έκρηξη του πρωτότυπου SN8 κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής λειτουργίας τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Τον Μάρτιο του 2021, το πρωτότυπο SN10 ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση, αλλά εξερράγη μετά την προσγείωση. Η προηγούμενη επανάληψη SN9 είχε επίσης εκραγεί κατά την προσγείωση.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *