Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον EIRSAT-1, τον πρώτο δορυφόρο της Ιρλανδίας

Κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από φοιτητές του UCD, ο δορυφόρος σε σχήμα κύβου, μεταξύ άλλων, θα μελετήσει τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα στο σύμπαν μόλις εκτοξευθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Μετά από περισσότερα από έξι χρόνια σχεδιασμού, κατασκευής και δοκιμών, ο EIRSAT-1, ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύτηκε από την Ιρλανδία, είναι επιτέλους έτοιμος για εκτόξευση.

Τώρα, καθοδόν προς την αεροπορική βάση Vandenberg στην Καλιφόρνια, ο δορυφόρος κύβος, ή cubesat, που αναπτύχθηκε από φοιτητές στο University College του Δουβλίνου (UCD) έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί με έναν πύραυλο SpaceX Falcon 9 στα τέλη Νοεμβρίου.

Το EIRSAT-1 είναι μια πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ακαδημία της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA), ιδιαίτερα από το «Fly Your Satellite!» πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει φοιτητές πανεπιστημίου στην Ευρώπη να κατασκευάσουν, να εκτοξεύσουν και να λειτουργήσουν τους δικούς τους δορυφόρους για διαστημική έρευνα.

Ξεκίνησε το 2017, το EIRSAT-1 είναι ένα εμβληματικό έργο του UCD Center for Space Research, του UCD School of Physics και του UCD School of Mechanical and Materials Engineering. Μόλις εκτοξευθεί, ο δορυφόρος θα εκτελέσει τρία διαφορετικά πειράματα σε χαμηλή τροχιά στη Γη.

Το πρωταρχικό του καθήκον είναι να μελετήσει τις εκρήξεις ακτίνων γάμμα, τα πιο φωτεινά γεγονότα στο σύμπαν. Το EIRSAT-1 διαθέτει επίσης εξοπλισμό για τη διεξαγωγή μελέτης θερμικής επίστρωσης για την αξιολόγηση της απόδοσης των επιφανειακών επεξεργασιών για δορυφόρους και ένα εναλλακτικό σύστημα για τον έλεγχο του προσανατολισμού του διαστημικού σκάφους.

«Η Ιρλανδία δεν είχε ποτέ δορυφόρο στο παρελθόν και είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένοι που φτάνουμε σε αυτό το ορόσημο παράδοσης που αποτελεί φόρο τιμής στη σκληρή δουλειά της ομάδας και στην υποστήριξη του πανεπιστημίου, της ιρλανδικής κυβέρνησης και της ιρλανδικής βιομηχανίας», δήλωσε η καθηγήτρια του UCD Lorraine Hanlon. , διευθυντής του έργου.

Ο Joost Vanreusel, επικεφαλής της Ακαδημίας ESA, δήλωσε ότι το UCD έχει «τεράστια τεχνογνωσία» στη διαστημική επιστήμη και την αστροφυσική και οι μαθητές του ξεπέρασαν τις προκλήσεις ενός «πολύ περίπλοκου μηχανικού έργου» με το EIRSAT-1.

«Αυτό είναι που το έκανε ένα πολύ ελκυστικό έργο για το «Fly Your Satellite!» εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ο συνδυασμός της επιστημονικής τεχνογνωσίας στο πανεπιστήμιο με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ESA στην κατασκευή και τη δοκιμή μικρών διαστημικών σκαφών».

Νωρίτερα αυτό το έτος, η καθηγήτρια του UCD Sheila McBreen, μια από τις κορυφαίες αστροφυσικούς της Ιρλανδίας και ειδικός στις εκρήξεις ακτίνων γάμμα, είπε στο SiliconRepublic.com για τη σημασία διεθνών συνεργασιών όπως το EIRSAT-1 όταν πρόκειται για διαστημική έρευνα.

«Είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», είπε ο McBreen, ο οποίος ήταν ένας από τους επιλεγμένους ερευνητές στο πρόγραμμα Science Foundation Ireland Frontiers for the Future.

«Το Διάστημα δεν είναι ένας τομέας όπου μπορείς να εργαστείς μόνος, είναι όλα για ομάδες και είναι ζωτικής σημασίας να είσαι μέλος των διαστημικών υπηρεσιών. Όταν πρόκειται για μεγάλες αποστολές, πρέπει να είστε μέλος μιας διεθνούς ομάδας. Αυτές οι αποστολές είναι πολύ ακριβές και μπορεί να διαρκέσουν 20 χρόνια».

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύνοψηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *