Τα μοντέλα AI επαναχρησιμοποιούν περιεχόμενο ειδήσεων που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, αναφέρουν ισχυρισμούς

Το Generative AI έχει προκαλέσει σύγχυση σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα όσον αφορά το καλλιτεχνικό περιεχόμενο, αλλά τα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων μπορεί να επεκταθούν σε δημοφιλή μοντέλα AI.

Ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης ενδέχεται να αντιμετωπίσει ένα νέο κύμα αμφισβητήσεων για τα πνευματικά δικαιώματα, καθώς μια νέα έκθεση ισχυρίζεται ότι πολλά μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) εκπαιδεύονται σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Η αναφορά προέρχεται από την News Media Alliance (NMA), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει περισσότερους από 2200 εκδότες ως μέλη στις ΗΠΑ. Η ένωση ισχυρίζεται ότι έχει εξετάσει σετ δεδομένων εκπαίδευσης που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση LLM όπως το δημοφιλές ChatGPT.

Σε μια λευκή βίβλο, το NMA ισχυρίζεται ότι αυτά τα σύνολα δεδομένων περιέχουν περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα από οργανισμούς ειδήσεων, περιοδικών και ψηφιακών μέσων. Η έκθεση ισχυρίζεται επίσης ότι ορισμένα από τα πιο «ευρέως χρησιμοποιούμενα LLM» προτιμούν το περιεχόμενο εκδοτών έναντι του «γενικού» περιεχομένου που έχει αφαιρεθεί από το Διαδίκτυο.

Αυτή η έκθεση προτείνει επίσης ότι αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης «αντιγράφουν και χρησιμοποιούν» περιεχόμενο εκδοτών που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα κατά τη δημιουργία αποτελεσμάτων. Το NMA είπε ότι η «διάχυτη αντιγραφή» παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων καθώς δεν δικαιολογείται σύμφωνα με το δόγμα της ορθής χρήσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημιουργία τέτοιων μοντέλων βασίζεται στην αντιγραφή –πράγματι, σε πολλούς γύρους αντιγραφής– έργων τρίτων, όπως η προστατευμένη έκφραση των μελών μας», ανέφερε το NMA στη λευκή του βίβλο.

Το NMA είπε ότι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να ωφελήσει την κοινωνία με τη μίμηση και την αντιγραφή περιεχομένου «γρήγορα και φθηνά», αλλά υποστήριξε ότι αυτά τα μοντέλα μπορούν να το κάνουν μόνο επειδή έχουν εκπαιδευτεί στους καρπούς της ανθρώπινης δημιουργικότητας σε μαζική κλίμακα και σε μεγάλο βαθμό χωρίς συναίνεση ή αποζημίωση».

«Τα έργα που αυτά τα μοντέλα μπορούν να μιμηθούν και να αντιγράψουν με αυτόν τον τρόπο περιλαμβάνουν βραβευμένα ορόσημα πολιτισμού που παράγονται με μεγάλο κόστος για τις ειδήσεις, τα περιοδικά και τους ψηφιακούς εκδότες – και συχνά με μεγάλο κίνδυνο για τους δημοσιογράφους που απασχολούν», ανέφερε το NMA.

Ενώ το NMA ανέλυσε δημόσια διαθέσιμα σύνολα δεδομένων, μια πρόσφατη έκθεση ισχυρίζεται ότι κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης γίνονται λιγότερο διαφανείς σχετικά με τις δημιουργίες τους. Τον Μάρτιο, το OpenAI αντιμετώπισε κριτική για τη διατήρηση διαφόρων λεπτομερειών του GPT-4, όπως η αρχιτεκτονική, το υλικό και οι μέθοδοι εκπαίδευσης του μοντέλου.

Το NMA έχει υποβάλει σχόλια στο Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ, σε σχέση με μια μελέτη σχετικά με τα ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων που εγείρονται από την γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

Νωρίτερα φέτος, χιλιάδες συγγραφείς, όπως η Margaret Atwood και η Jodi Picoult υπέγραψαν μια επιστολή καλώντας τους OpenAI, Alphabet και Meta να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το έργο τους για να εκπαιδεύσουν μοντέλα AI χωρίς «συγκατάθεση, πίστωση ή αποζημίωση».

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα των έργων τέχνης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα όσον αφορά τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Μια υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον πολλών εξέχων παραγωγών τέχνης τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε πρόσφατα, καθώς ο δικαστής απέρριψε τις αξιώσεις κατά των DeviantArt και Midjourney, αλλά επέτρεψε να συνεχιστεί η υπόθεση κατά της Stability AI.

Τον Αύγουστο, ένας δικαστής περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ αποφάσισε ότι τα έργα τέχνης που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν παραχωρήθηκαν πνευματικά δικαιώματα σε έργα που «δεν είχαν καθοδηγητικό ανθρώπινο χέρι» και ότι τα ανθρώπινα όντα αποτελούν «ουσιώδες μέρος μιας έγκυρης αξίωσης πνευματικών δικαιωμάτων “.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *