Το τελευταίο επεισόδιο του For Tech’s Sake περιλαμβάνει τη Niamh Donnelly της Akara Robotics, η οποία συζήτησε τον τρόπο με τον οποίο συλλαμβάνονται τα ρομπότ, καθώς και τις σκέψεις της για ανθρωποειδή που έχουν γίνει πρωτοσέλιδα.
Έχουμε προχωρήσει πολύ από το να δούμε τους ρομποτικούς συντρόφους ως κάτι από το μακρινό μέλλον. Όχι μόνο δημιούργησαν ρομπότ όπως η Boston Dynamics, αλλά μια πρόσφατη σύνοδος κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη των Ηνωμένων Εθνών έκανε πάταγο νωρίτερα φέτος με την ομάδα ανθρωποειδών ρομπότ που τροφοδοτούνται με γενετική τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει τις αποκρίσεις της.
Τα ρομπότ στο συνέδριο έδωσαν μεγάλες ασυνήθιστες δονήσεις στην κοιλάδα, καθώς κάποιος αρνήθηκε ήρεμα κάθε ενδιαφέρον για μια εξέγερση ρομπότ όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο.
Όμως, ενώ αυτές οι καινοτομίες είναι αναμφίβολα απίστευτες όσον αφορά το τι έχει επιτευχθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν ρομπότ που αγωνίζονται με βασικές πρακτικές εργασίες.
Για παράδειγμα, η αμερικανική start-up Zume σκόπευε να χρησιμοποιήσει ρομποτική και αυτοματισμό για να φτιάξει πίτσα σε «κινητές κουζίνες», με φούρνους εξοπλισμένους με GPS που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ότι οι πίτσες ήταν έτοιμες μέχρι το φορτηγό να ήταν κοντά στον πελάτη. Η νεοσύστατη εταιρεία είχε συγκεντρώσει έως και 445 εκατομμύρια δολάρια, αλλά υπέφερε από το κρίσιμο ελάττωμα του ότι δεν μπορούσε να εμποδίσει το τυρί να γλιστρήσει από την πίτσα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος.
Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο με ρομποτικές αποτυχίες στο YouTube, από κατασκευαστές χοτ ντογκ που χάνουν το τσουρέκι στη διαδικασία μέχρι παγωτομηχανές που δίνουν στους πελάτες ένα άδειο χωνάκι. Αλλά, για να κόψουμε τα ρομπότ ένα διάλειμμα, η επιδεξιότητα, η αντίληψη του βάθους πεδίου, η ευαισθησία των νεύρων και άλλες ιδιότητες που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι απίστευτα δύσκολο να κατασκευαστούν και να προγραμματιστούν σε ρομπότ.
Και όχι μόνο είναι δύσκολο να κατασκευαστεί η πλευρά της τεχνολογίας και του υλικού, αλλά υπάρχει και μια ολόκληρη ψυχολογική πτυχή σε αυτά. Επιστρέφοντας στα παράξενα ανθρωποειδή ρομπότ τύπου κοιλάδας στη σύνοδο κορυφής της τεχνητής νοημοσύνης του ΟΗΕ, τα ρομπότ του μέλλοντος πρέπει να γίνουν αποδεκτά από την κοινωνία για να είναι πραγματικά αποτελεσματικά.
Για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με αυτό, μιλήσαμε με τον συνιδρυτή της Akara Robotics, Niamh Donnelly, στο τελευταίο επεισόδιο του For Tech’s Sake.
«Αν θέλετε ένα ρομπότ να γίνει αποδεκτό και να μην παρασύρονται οι άνθρωποι από αυτό, πρέπει να το λάβετε υπόψη. Αν φτιάξεις σε κάποιον ένα ρομπότ που μοιάζει με άτομο, το φέρεις στο χώρο εργασίας του και του πεις «αυτό θα σε βοηθήσει στη δουλειά σου», δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό», είπε.
Η Akara Robotics είναι ο δημιουργός του Stevie, ενός ρομπότ κοινωνικής φροντίδας που έχει σχεδιαστεί για να είναι βοηθός σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων. Η ομάδα πίσω από τον Stevie συνεργάστηκε στενά με φιλανθρωπικές οργανώσεις που υποστηρίζουν τους ηλικιωμένους και πέρασε μήνες σε δοκιμαστικές μελέτες σε εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Η ιρλανδική start-up δημιούργησε επίσης ένα ρομπότ εξοπλισμένο με τεχνολογία υπεριώδους ακτινοβολίας που έχει σχεδιαστεί για την εξάλειψη βακτηρίων και ιών με στόχο να κάνει την απολύμανση των νοσοκομείων ασφαλέστερη και ταχύτερη.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε με τη ρομποτική είναι να κοιτάξουμε τα προβλήματα και μετά να δημιουργήσουμε ένα ρομπότ γύρω από μια λύση για αυτό το πρόβλημα αντί να φτιάξουμε απλώς ένα ρομπότ – ένα ανθρώπινο ρομπότ – και μετά να προσπαθήσουμε να βρούμε διαφορετικούς τομείς όπου θα έπρεπε να λειτουργεί», είπε ο Donnelly.
Πρόσθεσε ότι το ρομπότ νοσηλευτής, που ονομάζεται Γκρέις και ντυμένο με απολέπιση νοσοκομείου, δεν θα δούλευε ποτέ σε νοσοκομειακό περιβάλλον γιατί τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι πάνω σε τροχούς.
Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο με τον Niamh Donnelly και εγγραφείτε για περισσότερα.
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.