Συγκρίνοντας τη νέα υπέρυθρη εικόνα με προηγούμενα δεδομένα, οι ερευνητές στοχεύουν να μάθουν περισσότερα για αυτό το κατάλοιπο σουπερνόβα και την προέλευσή του.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει στρέψει τα ισχυρά όργανά του προς το απομεινάρι ενός σουπερνόβα για να αποκτήσει νέες γνώσεις σχετικά με αυτά τα κοσμικά φαινόμενα.
Το διαστημικό παρατηρητήριο μοιράστηκε νέες εικόνες του νεφελώματος του Καβουριού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση (σχετικά) κοντά στα 6.500 έτη φωτός στον αστερισμό του Ταύρου.
Η NASA είπε ότι αυτό το νεφέλωμα έχει τραβήξει την προσοχή των αστρονόμων εδώ και αιώνες, ως ένας τρόπος για να μάθουμε περισσότερα για τους σουπερνόβα και τις συνθήκες που περιβάλλουν αυτές τις εκρήξεις αστέρων.
Η νέα υπέρυθρη εικόνα είναι σε θέση να κοιτάξει βαθύτερα σε αυτό το νεφέλωμα και να παρατηρήσει περισσότερες λεπτομέρειες από προηγούμενες προσπάθειες, χάρη στα ισχυρά όργανα του Webb. Μια δομή που μοιάζει με κλουβί από κόκκινο-πορτοκαλί γραμμές είναι ορατή στην εικόνα, η οποία πιστεύεται ότι είναι ιονισμένα νήματα θείου.
Η NASA είπε ότι η μπλε απόχρωση είναι ο ιονισμένος σίδηρος, ενώ το πιο γαλακτώδες λευκό υλικό – το οποίο είναι εμφανές στο κέντρο του νεφελώματος του Καβουριού – είναι η ακτινοβολία σύγχροτρον. Πρόκειται για εκπομπές που παράγονται από φορτισμένα σωματίδια όπως τα ηλεκτρόνια και είναι ορατές με μεγαλύτερη λεπτομέρεια χάρη στο NIRCam (Κάμερα Κοντά Υπέρυθρου) και το MIRI (Μέσο Υπέρυθρο Όργανο) του Webb.
Η εικόνα έρχεται σε σημαντική αντίθεση με μια παρόμοια εικόνα που λήφθηκε από το τηλεσκόπιο Hubble περίπου πριν από δύο δεκαετίες, η οποία παρουσιάζει μια πιο έντονη, φλογερή άποψη του νεφελώματος του Καβουριού.
Μια σύγκριση του νεφελώματος του Καβουριού, που φαίνεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble (αριστερά) και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (δεξιά). Εικόνα Hubble: NASA, ESA, J. Hester, A Loll (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα). Εικόνα ιστού: NASA, ESA, CSA, STScI, T Temim (Πανεπιστήμιο Πρίνσετον).
Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτές τις εικόνες από απλώς οπτική έλξη, καθώς μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον αστρονόμο Δρ Tea Temim στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στοχεύει να χρησιμοποιήσει τη νέα εικόνα για να μάθει περισσότερα για την προέλευση του νεφελώματος.
«Η ευαισθησία και η χωρική ανάλυση του Webb μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη σύνθεση του εκτοξευόμενου υλικού, ιδιαίτερα την περιεκτικότητα σε σίδηρο και νικέλιο, που μπορεί να αποκαλύψει τον τύπο έκρηξης που προκάλεσε το νεφέλωμα του Καβουριού», είπε ο Temim.
Συγκρίνοντας λεπτομέρειες από τη νέα εικόνα με προηγούμενα δεδομένα, η NASA είπε ότι οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να οικοδομήσουν μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση αυτού του υπολείμματος σουπερνόβα.
Η NASA είπε ότι οι επιστήμονες θα έχουν επίσης πρόσβαση σε νεότερα δεδομένα Hubble μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς το τηλεσκόπιο θα τραβήξει άλλη μια εικόνα του νεφελώματος του Καβουριού.
Ως διάδοχος του Hubble, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι το πιο ισχυρό διαστημικό παρατηρητήριο που κατασκευάστηκε ποτέ και χρησιμοποιείται για την κατανόηση των μυστηρίων του σύμπαντος.
Τον Σεπτέμβριο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ενός μακρινού εξωπλανήτη που έχει κεντρίσει εδώ και καιρό την περιέργεια των αστρονόμων για τη δυνατότητα διατήρησης της ζωής. Αυτή η ανακάλυψη έγινε χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύνοψηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.