Ο καθηγητής Paul Ross του UCC ανακηρύχθηκε ερευνητής της χρονιάς στην Ιρλανδία

Τα βραβεία σε άλλες εννέα κατηγορίες ανακοινώθηκαν σήμερα από το Science Foundation Ireland για συνεισφορά στην έρευνα και την καινοτομία που σχετίζεται με το STEM.

Ο καθηγητής Paul Ross του University College Cork (UCC) ανακηρύχθηκε Ερευνητής της Χρονιάς 2023 από το Science Foundation Ireland (SFI) για σημαντική συμβολή στην έρευνα για την υγεία των τροφίμων και του εντέρου.

Ο Ross, ο οποίος είναι διευθυντής του ερευνητικού κέντρου SFI APC Microbiome Ireland από το 2019, είναι Ιρλανδός ερευνητής που έχει λάβει διεθνή αναγνώριση για την έρευνά του σε αντιβακτηριακές ενώσεις.

«Πάντα με γοήτευε ο μικροβιακός κόσμος στον οποίο ζούμε και εξαρτόμαστε από τόσα πολλά. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του κόσμου κατοικείται από διαφορετικές κοινότητες μικροοργανισμών ή μικροβιωμάτων, όπως αποδεικνύεται από τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο έντερό μας», είπε ο Ross.

Με έδρα το UCC, το APC Microbiome είναι ένα ερευνητικό κέντρο που επικεντρώνεται στην αποκάλυψη των μυστηρίων της γαστρεντερικής υγείας.

«Η έρευνά μας προσπαθεί να βρει λύσεις που βασίζονται στο μικροβίωμα για να αντιμετωπίσει μερικές από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία αυτή τη στιγμή», είπε ο Ross.

«Ένα παράδειγμα είναι η δημιουργία αντιμικροβιακής αντοχής σε επιβλαβή βακτήρια. Για το σκοπό αυτό, το εργαστήριό μας είχε κάποια επιτυχία στην εύρεση εναλλακτικών αντιβιοτικών».

Η εικόνα με τίτλο «IC U» που απεικονίζει το μάτι μιας προνύμφης ψαριού ζέβρα πέντε ημερών κέρδισε το SFI Research Image of the Year. Εικόνα: Elin Strachan

Η APC Microbiome εργάζεται επί του παρόντος σε ένα έργο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ που διερευνά τη δυνατότητα για φυσικά απαντώμενα αντιμικροβιακά πεπτίδια, ειδικά βακτηριοσίνες, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση μολυσματικών ασθενειών.

«Υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός στις τάξεις μας, καθώς μπορούμε να δούμε ότι βρισκόμαστε στον γκρεμό για το τι μπορούν να προσφέρουν τα μικρόβια και τα μικροβιώματα σε αυτή την τεράστια πρόκληση».

Η καθηγήτρια Orla Hardiman του Trinity College του Δουβλίνου (TCD) ήταν η περσινή Ερευνήτρια της Χρονιάς στο SFI για την «εξαιρετική συμβολή της» στην κατανόηση της νόσου και των θεραπειών του κινητικού νευρώνα.

Εδώ είναι μερικοί από τους άλλους νικητές σε άλλες εννέα κατηγορίες στα φετινά βραβεία.

Early Career Ερευνητής της Χρονιάς: Η Dr Sarah Guerin του Πανεπιστημίου του Limerick κέρδισε για την έρευνά της που επικεντρώθηκε στη μοντελοποίηση και την καλλιέργεια κρυστάλλων για χρήση σε τομείς όπως η φιλική προς το περιβάλλον αισθητήριο και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Βραβείο Εμπορευματοποίησης: Ο καθηγητής Steve Kerrigan του RCSI University of Medicine and Health Sciences κέρδισε για την ίδρυση της Inthelia Therapeutics, μιας φαρμακευτικής εταιρείας κλινικού σταδίου που στοχεύει στην ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τη θεραπεία ασθενών με σήψη.

Βραβείο Καλύτερου Διεθνούς Engagement: Ο καθηγητής Edward Curry του Πανεπιστημίου του Galway κέρδισε για την έρευνα της επιστήμης δεδομένων και την ηγετική του θέση στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης.

Εξαιρετική συνεισφορά στην επικοινωνία STEM: Το Blackrock Castle Observatory, που εδρεύει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Munster, κέρδισε για την υπεράσπιση του επιστημονικού γραμματισμού και την επικοινωνία θεμάτων αστρονομίας και διαστήματος για 16 χρόνια.

Βραβείο για την υποστήριξη της Πράσινης Μετάβασης: Η Δρ. Ούνα Φιτζέραλντ του Πανεπιστημίου του Γκάλγουεϊ κέρδισε ως «ηγετική φωνή» στο εθνικό κίνημα των «πράσινων» ερευνητικών εργαστηρίων. Το εργαστήριό της ήταν το πρώτο στην Ευρώπη που πιστοποιήθηκε από το Green Lab.

Βραβείο Industry Partnership: Ο καθηγητής Frank Peters του IPIC, του SFI Center for photonics, κέρδισε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες συνεισφοράς στην έρευνα φωτονικής, συμπεριλαμβανομένων 12 ετών στη βιομηχανία όπου κατέθεσε περισσότερες από 80 πατέντες.

Βραβείο Mentorship: Καθηγήτρια Anne Marie Healy της Σχολής Φαρμακευτικής και Φαρμακευτικών Επιστημών του Trinity College του Δουβλίνου και συνδιευθύντρια του Κέντρου Εκπαίδευσης Διδακτόρων στις Μετασχηματιστικές Φαρμακευτικές Τεχνολογίες. Έχει αποφοιτήσει 20 διδακτορικοί φοιτητές και καθοδηγεί 25 μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

Συμμετέχουσα Έρευνα της Χρονιάς: Ο καθηγητής Andy Way, αναπληρωτής διευθυντής της Adapt, κέρδισε για το έργο SignON που ηγείται, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τα άτομα που είναι κωφά ή βαρήκοα να επικοινωνούν πιο εύκολα.

Ερευνητική εικόνα της χρονιάς: Η Elin Strachan, υποψήφια διδάκτορας στο University College του Δουβλίνου, κέρδισε για την εικόνα με τίτλο «IC U» που απεικονίζει το μάτι μιας προνύμφης ζέβρας πέντε ημερών.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *