Ο αστρονόμος του φελλού βοηθά στον εντοπισμό του κοσμικού γεγονότος kilonova

Ο Ιρλανδός αστρονόμος Dr Mark Kennedy χρησιμοποίησε ένα τηλεσκόπιο με έδρα τη Χιλή για να εντοπίσει μια κιλόνοβα από το σπίτι του στο Κορκ.

Μια ομάδα διεθνών επιστημόνων, στην οποία περιλαμβάνεται ο Ιρλανδός Δρ Mark Kennedy, ανακάλυψε νέες πληροφορίες σχετικά με τη δημιουργία στοιχείων στο διάστημα. Η εργασία τους θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το πώς σχηματίστηκε η Γη.

Ο Kennedy είναι αστρονόμος με έδρα τη Σχολή Φυσικής του University College Cork. Είναι συν-συγγραφέας μιας εργασίας βασισμένης στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό Nature σήμερα (25 Οκτωβρίου). Η ομάδα των επιστημόνων χρησιμοποίησε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) και άλλα τηλεσκόπια της NASA για να παρατηρήσει ένα γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία βαρέων στοιχείων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό της Γης.

Το συμβάν που κατέγραψαν οι επιστήμονες στα τηλεσκόπια ήταν μια φωτεινή έκρηξη ακτίνων γάμμα, GRB 230307A. Αυτή η μεγάλη έκρηξη προκάλεσε μια κιλόνοβα και σηματοδοτεί μια από τις πρώτες φορές που παρατηρήθηκε τέτοιου είδους βίντεο από επιστήμονες που χρησιμοποιούν το JWST. Οι Kilonovas συμβαίνουν όταν δύο αστέρια νετρονίων συγκρούονται ή όταν ένα αστέρι νετρονίων συγκρούεται με μια μαύρη τρύπα. Απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας που οδηγεί στη δημιουργία βαρέων στοιχείων όπως το τελλούριο και το ιώδιο. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα στοιχεία υπάρχουν στο εκτοξευόμενο υλικό που πλέον επιπλέει γύρω από τον απόηχο της έκρηξης.

Από τη Χιλή στον Κορκ μέχρι τις κιλονόβας

Η συμμετοχή του Kennedy στο έργο τον βοήθησε να συλλέξει δεδομένα από το kilonova χρησιμοποιώντας το Τηλεσκόπιο Νέας Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου. Αν και το τηλεσκόπιο εδρεύει στη Χιλή, ο Kennedy μπόρεσε να το χρησιμοποιήσει εξ αποστάσεως από το σπίτι του στο Co Cork. Τα δεδομένα που συγκέντρωσε οδήγησαν στην ανακάλυψη του οπτικού αντίστοιχου της kilonova.

«Δεν παράγει κάθε έκρηξη ακτίνων γάμμα μια έκρηξη που μπορούμε να μελετήσουμε με το JWST και το φως από αυτές που κάνουν μπορεί να εξασθενίσει πολύ γρήγορα», είπε, εξηγώντας τη σημασία του πλάνα. Επισήμανε ότι η ανακάλυψη ήταν μια συνδυαστική προσπάθεια από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων γάμμα Fermi της NASA και επιστήμονες σαν αυτόν που έστρεψαν τα τηλεσκόπια τους στο σημείο που πίστευαν ότι θα μπορούσε να συμβεί η έκρηξη. «Αυτή η έκρηξη σημειώθηκε στο πολύ νότιο τμήμα του νυχτερινού ουρανού, καθιστώντας αδύνατη την παρατήρηση με τις περισσότερες από τις επίγειες εγκαταστάσεις μας».

«Ευτυχώς, παρατηρούσα με ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή – σε απόσταση από την τραπεζαρία μου στο Κορκ – αρκετές ώρες αφότου η έκρηξη έφτασε σε εμάς εδώ στη Γη, και βρήκα ένα νέο αντικείμενο είχε εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό ακριβώς από όπου προερχόταν η έκρηξη. ”

Ο Κένεντι είπε ότι «ο ενθουσιασμός κυμάνθηκε στην αστρονομική κοινότητα» καθώς οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να ήταν μάρτυρες ενός κιλόνοβα. Τις επόμενες εβδομάδες μετά την παρατήρηση του πλάνα, η ομάδα υπέβαλε προτάσεις για τη χρήση του JWST για τη μελέτη του συμβάντος για πρώτη φορά. Τα αποτελέσματα μίλησαν από μόνα τους, είπε ο Κένεντι.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andrew Levan από το Πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία και το Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η ομάδα ήταν «τώρα επιτέλους σε θέση να αρχίσει να συμπληρώνει αυτά τα τελευταία κενά κατανόησης όπου έγιναν όλα, χάρη στην Γουέμπ.”

Το JWST έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς αστρονόμους για να ξεκλειδώσει τα μυστικά του διαστήματος και τον τρόπο σχηματισμού του, από την ανακάλυψη μορίων καπνού του διαστήματος μέχρι τον εντοπισμό εξωπλανητών.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.

Ενημερώθηκε, 6.07 μ.μ., 25 Οκτωβρίου 2023: Αυτό το άρθρο τροποποιήθηκε για να διευκρινιστεί ότι μια κιλόνοβα δεν είναι ισχυρότερη από μια σουπερνόβα, όπως αναφέρθηκε αρχικά. Μια κιλόνοβα είναι πιο φωτεινή από μια νόβα, αλλά όχι τόσο φωτεινή όσο μια σουπερνόβα.

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *