Ο γεωλόγος και υδρογράφος Eoin Mac Craith εξηγεί τον ρόλο του σε ένα έργο χαρτογράφησης του βυθού και γιατί είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο να χαρτογραφηθούν τα ρηχά νερά παρά τα βαθιά.
Από το 2006, το έργο Integrated Mapping for the Sustainable Development of Ireland’s Marine Resource (INFOMAR) έργο χαρτογραφεί τον παράκτιο βυθό της Ιρλανδίας με πλήρη λεπτομέρεια.
Μια κοινή επιχείρηση από το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ιρλανδίας και το Ναυτικό Ινστιτούτο, το έργο βρίσκεται τώρα στην τελική του φάση. Από τον Αύγουστο, η ομάδα της INFOMAR δημοσιεύει λεπτομερείς χάρτες του παράκτιου βυθού της Ιρλανδίας για να τονίσει το έργο του έργου.
Στο έργο εργάζεται μια διεπιστημονική ομάδα από μια σειρά πεδίων θαλάσσιας επιστήμης. Ο Eoin Mac Craith είναι ανώτερος γεωλόγος και υδρογράφος που εργάζεται στην INFOMAR για περισσότερα από 10 χρόνια.
Εικόνα: Eoin Mac Craith
Με BSc στη γεωλογία και MSc στην ωκεανογραφία, ο Mac Craith αρχικά συνεργάστηκε με μια εταιρεία ερευνών βυθού στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Με έστειλαν σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και προκλητική εργασία πεδίου, από την εργασία ως μηχανικός μετοωκεανών στο Καζακστάν και την Κασπία Θάλασσα, μέχρι να κάνω θαλάσσια γεωφυσική στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», λέει.
«Έμαθα πολλά για τη βιομηχανία και μετά επέστρεψα στην Ιρλανδία για να εργαστώ για το Geological Survey Ireland».
Ο Mac Craith εργαζόταν τακτικά στην ανοικτή θάλασσα σε πλοία έρευνας της Ιρλανδίας προτού μετακομίσει πρόσφατα σε διοικητικό ρόλο.
Μιλήστε μας για τη δουλειά σας.
Εργάζομαι κυρίως στο πρόγραμμα INFOMAR, το οποίο στοχεύει να χαρτογραφήσει όλη την υφαλοκρηπίδα και τον παράκτιο βυθό της Ιρλανδίας έως το 2026.
Έχει εξελιχθεί καθώς αναπτύχθηκε η τεχνολογία θαλάσσιων ερευνών, επιτρέποντάς μας να λαμβάνουμε εικόνες υψηλότερης ανάλυσης του βυθού της θάλασσας με την πάροδο του χρόνου.
Η καθημερινότητά μου από την άνοιξη έως το φθινόπωρο περιλαμβάνει τον συντονισμό των υπεράκτιων επιχειρήσεων για τα παράκτια πλοία έρευνας – καταγραφή προσωπικού, προγραμματισμός έρευνας, οργάνωση υλικοτεχνικής υποστήριξης και αναθεώρηση ημερήσιων αναφορών για την πρόοδο της έρευνας.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη θάλασσα για να επιβιώσουμε – για τρόφιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως ζωτικής σημασίας συστατικό του κλίματος μας – αλλά πρέπει επίσης να το κάνουμε αυτό με υπευθυνότητα»
Υπάρχουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά τις επισκευές σκαφών και εξοπλισμού έρευνας, την αξιολόγηση των καιρικών συνθηκών και των κινδύνων ναυσιπλοΐας.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα πλοία παραμένουν στο λιμάνι και έχουμε χρόνο να αναλύσουμε τα δεδομένα και να τα διαθέσουμε στο κοινό δωρεάν ως μια σειρά προϊόντων χαρτών.
Κατά τη γνώμη σας, γιατί είναι σημαντική η δουλειά σας;
Η χαρτογράφηση του βυθού με μεγάλη λεπτομέρεια δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική, με τις θάλασσες γύρω από την Ιρλανδία να γίνονται πιο πολυσύχναστος χώρος.
Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη θάλασσα για να επιβιώσουμε – για τρόφιμα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ως ζωτικής σημασίας συστατικό του κλίματος μας – αλλά πρέπει επίσης να το κάνουμε αυτό με υπευθυνότητα. Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με ακριβείς χάρτες του βυθού που μας λένε για το βάθος, τον τύπο των ιζημάτων και την κατανομή των ευαίσθητων οικοτόπων.
Έχουμε υπάρχοντες χάρτες από τον 19ο αιώνα, αλλά δεν υπάρχει σύγκριση με το επίπεδο λεπτομέρειας που μπορεί να αποκτηθεί τώρα χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη ακουστική τεχνολογία. Βρίσκουμε τακτικά κινδύνους ναυσιπλοΐας που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν από παλαιότερες τεχνολογίες, και έτσι η ασφάλεια της ζωής στη θάλασσα είναι μια από τις πιο σημαντικές εφαρμογές της INFOMAR.
Τι σας ενέπνευσε να εργαστείτε σε αυτόν τον τομέα;
Όταν ήμουν νέος, συνήθιζα να κοιτάζω τη θάλασσα και να αναρωτιόμουν ποιο ήταν το τοπίο κάτω από το νερό – πόσο βαθιά ήταν, υπήρχαν φαράγγια και βουνά και ούτω καθεξής. Θυμάμαι βιβλία στο σχολείο με τις εντυπώσεις του καλλιτέχνη από τον πυθμένα του ωκεανού που δείχνουν βαθιές λεκάνες και δραματικά υποβρύχια τοπία και αυτό αιχμαλώτισε τη φαντασία μου.
Ποιες είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ή παρανοήσεις που αντιμετωπίζετε σε αυτόν τον τομέα εργασίας;
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι ο καιρός. Η Ιρλανδία έχει μερικούς από τους ισχυρότερους ανέμους στον κόσμο στα ανοιχτά της δυτικής ακτής και αυτό κάνει την έρευνα πολύ δύσκολη.
Μία από τις λανθασμένες αντιλήψεις που αντιμετωπίζουμε σε αυτόν τον τομέα εργασίας είναι ότι τα ρηχά νερά εξετάζονται πιο γρήγορα από τα βαθιά νερά. Στην πραγματικότητα είναι το αντίστροφο. Με ρηχά νερά, το βυθόμετρο είναι πιο κοντά στον βυθό της θάλασσας και έτσι το αποτύπωμά του είναι μικρότερο, σαν να φέρνεις ένα φως πυρσού πιο κοντά σε έναν τοίχο. Αυτό απαιτεί περισσότερα περάσματα από το σκάφος μπρος-πίσω για την πλήρη έρευνα μιας δεδομένης περιοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ιρλανδική Εθνική Έρευνα για τον Βυθό της Θάλασσας, η οποία χαρτογράφησε νερό βάθους χιλιάδων μέτρων, χρειάστηκε μόνο έξι χρόνια, ενώ το INFOMAR είναι ένα 20ετές πρόγραμμα.
Πιστεύετε ότι η δημόσια ενασχόληση με την επιστήμη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια;
Υπάρχει πολύ περισσότερη δέσμευση και ενδιαφέρον για τις επιστήμες αυτές τις μέρες, σε μια σειρά επιστημονικών κλάδων, καθώς οι εξελίξεις στην τεχνολογία προχωρούν πολύ γρήγορα. Ο κόσμος δεν ήταν ποτέ περισσότερο συνδεδεμένος όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά μαζί με αυτό υπάρχει και ο κίνδυνος παραπληροφόρησης. Η σημασία της επαλήθευσης των πηγών επιστημονικών πληροφοριών δεν ήταν ποτέ μεγαλύτερη.
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Daily Brief, τη σύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.