Με εκατομμύρια αστρικά συστήματα προς εξερεύνηση, ένα μέλος της ομάδας της μελέτης είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στην αναζήτηση τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων για την εύρεση ενδείξεων ευφυΐας.
Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα μυθιστορήματα και ταινίες με εξωγήινη ζωή, η ιδέα ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτό το σύμπαν βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Συναρπαστικό, αλλά όχι αληθοφανές.
Αλλά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, καθώς οι εξελίξεις στην επιστήμη μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο τη βιολογία όσο και την αστροφυσική, πολλοί επιστήμονες βλέπουν την ανακάλυψη της εξωγήινης ζωής ως θέμα όχι του «αν» αλλά του «πότε».
Τώρα, μια ομάδα αστροφυσικών στο Trinity College του Δουβλίνου (TCD) πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή για να βρει τους κοσμικούς γείτονές μας. Και ενώ η προσπάθεια δεν είναι καινοφανής, η προσέγγιση είναι.
«Τα τελευταία 50 χρόνια, έχουν αυξηθεί σταθερά τα στοιχεία ότι τα συστατικά και οι συνθήκες που είναι απαραίτητες για τη ζωή είναι σχετικά κοινά στο σύμπαν», δήλωσε ο καθηγητής Evan Keane, αναπληρωτής καθηγητής ραδιοαστρονομίας στη Σχολή Φυσικής του TCD και επικεφαλής της ομάδας για τη μελέτη. «(Αυτό) γεννά ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της ζωής: είμαστε πραγματικά μόνοι;»
Χρησιμοποιώντας το ιρλανδικό τηλεσκόπιο συστοιχίας χαμηλής συχνότητας ή LOFAR, και το αντίστοιχο του στην Onsala της Σουηδίας, ο Keane και η ομάδα του σχεδιάζουν να παρακολουθήσουν εκατομμύρια αστρικά συστήματα που ενδέχεται να φιλοξενήσουν ζωή αναζητώντας αυτό που αποκαλούν «τεχνοϋπογραφές» που μπορούν να αποδείξουν την ύπαρξη νοημοσύνης .
«Σε μερικούς ανθρώπους η αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη, ή SETI, μπορεί να φαίνεται σαν κάτι από ταινία, αλλά είναι μια επιστημονική αναζήτηση για δεκαετίες και για πολλούς πολύ καλούς λόγους», εξήγησε ο Keane, ο οποίος είναι επίσης ο επικεφαλής του ιρλανδικού τηλεσκοπίου LOFAR.
«Με αυτό το έργο βασίζουμε την έρευνά μας στην κοινή παραδοχή ότι οι πολιτισμοί σε άλλα μέρη του σύμπαντος μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες με αυτές που αναπτύχθηκαν στη Γη. Ως αποτέλεσμα, οι ραδιοσυχνότητες είναι ένας λογικός τομέας για τη διεξαγωγή ερευνών SETI λόγω της ευρείας χρήσης τηλεπικοινωνιών και ραντάρ και η πρόσβασή μας σε ραδιοτηλεσκόπια επόμενης γενιάς προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για μια βαθιά κατάδυση στο σύμπαν».
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας για εξωγήινη ζωή μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί χρησιμοποιώντας μεμονωμένα παρατηρητήρια, τα οποία μπορούν να περιορίσουν την ικανότητά μας να αναγνωρίζουμε σήματα ως μοναδικά ξένα εν μέσω της πληθώρας παρεμβολών από ανθρώπινες πηγές στη Γη.
Τέτοια έργα έχουν επικεντρωθεί στην αναζήτηση ραδιοσυχνοτήτων άνω του 1 GHz επειδή τα τηλεσκόπια ενός πιάτου που χρησιμοποιούνται λειτουργούν σε αυτές τις συχνότητες. Η συνεργασία με την TCD θα χρησιμοποιήσει μια τεχνική πολλαπλών θέσεων, πολλαπλών τηλεσκοπίων για την αναζήτηση πολύ χαμηλότερων συχνοτήτων 110-190 MHz.
Αυτό σημαίνει ότι το ιρλανδο-σουηδικό έργο είναι πολύ λιγότερο πιθανό να δώσει ένα ψευδώς θετικό μήνυμα που προκύπτει από ανθρώπινη παρέμβαση.
«Αυτό που κάνει έρευνες όπως αυτή πραγματικά συναρπαστικές είναι το γεγονός ότι πιέζουμε αυτά τα τηλεσκόπια στα απόλυτα όριά τους, κατευθύνοντάς τα προς σημαντικά τμήματα του ουρανού», δήλωσε ο Owen Johnson, υποψήφιος διδάκτορας στο TCD’s School of Physics που είναι μέρος του η μελέτη.
«Ως αποτέλεσμα, έχουμε τη συναρπαστική δυνατότητα να ανακαλύψουμε κάθε είδους άγρια και θαυμαστά φαινόμενα κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και αν είμαστε πολύ τυχεροί, ακόμη και να συναντήσουμε τους κοσμικούς γείτονές μας».
Ο Johnson είπε ότι το τηλεσκόπιο LOFAR πρόκειται σύντομα να υποβληθεί σε μια σειρά αναβαθμίσεων σε όλους τους σταθμούς σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες θα επιτρέψουν στη συστοιχία να σαρώσει ένα ευρύτερο φάσμα συχνοτήτων μεταξύ 15-240 MHz.
«Έχουμε δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα να εξερευνήσουμε και θα βασιστούμε σε ορισμένες τεχνικές μηχανικής εκμάθησης για να περάσουμε από τον τεράστιο όγκο δεδομένων. Αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον – θα ήταν αρκετά ειρωνικό αν η ανθρωπότητα ανακάλυπτε εξωγήινη ζωή χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη».
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.