Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Joe McCaffrey είπε ότι οι προσομοιώσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν ευρήματα από το JWST, μας βοηθούν να κατανοήσουμε την προέλευση του σύμπαντος.
Οι φυσικοί που εδρεύουν στο Πανεπιστήμιο Maynooth έχουν αναπτύξει μια σειρά από εξελιγμένες προσομοιώσεις υπολογιστή του πρώιμου σύμπαντος που μπορούν να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τον σχηματισμό των γαλαξιών.
Οι λεγόμενες προσομοιώσεις της Αναγέννησης δείχνουν ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο πρώιμο σύμπαν είναι σύμφωνες με τις θεωρητικές προσδοκίες.
Οι αρχικές παρατηρήσεις που έγιναν από τον Τζέιμς Γουέμπ υπαινίχθηκε ένα πιθανό κενό στη θεωρητική μας κατανόηση του πρώιμου σχηματισμού γαλαξιών, επειδή οι πρώτοι γαλαξίες που παρατηρήθηκαν μέσω του τηλεσκοπίου φάνηκαν να είναι φωτεινότεροι και πιο μαζικοί από το αναμενόμενο.
Η μελέτη διεξήχθη με συνεργάτες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια στις ΗΠΑ και τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Open Journal of Astrophysics.
Το Πανεπιστήμιο Maynooth είπε σε μια δήλωση ότι η προσομοίωση μπορεί να επιλύσει πολύ μικρές «συστάδες σκοτεινής ύλης» και να τις παρακολουθήσει καθώς πήζουν και δημιουργούνται ως «φωτοστέφανοι» της σκοτεινής ύλης που στη συνέχεια φιλοξενούν τους τύπους γαλαξιών που παρατηρούμε.
Δείχνοντας ότι αυτοί οι γαλαξίες είναι συνεπείς με μοντέλα που υπαγορεύουν τη φυσική των κοσμολογικών προσομοιώσεων, οι προσομοιώσεις μοντελοποίησαν επίσης τον σχηματισμό των πρώτων αστεριών που σχηματίστηκαν στο σύμπαν μας, που ονομάζονται αστέρια Πληθυσμού III. Αυτά τα αστέρια αναμένεται να είναι πολύ πιο μαζικά και φωτεινότερα από τα σημερινά αστέρια.
«Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το πρώιμο σύμπαν», δήλωσε ο Δρ Τζον Ρίγκαν, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Θεωρητικής Φυσικής του Maynooth.
«Χρησιμοποιώντας την απίστευτη δύναμή του, είμαστε τώρα σε θέση να δούμε το σύμπαν όπως ήταν μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – μια εποχή που το σύμπαν ήταν λιγότερο από το 1% της τρέχουσας ηλικίας του.
«Αυτό που μας δείχνει (ο Τζέιμς Γουέμπ) είναι ότι το νεαρό σύμπαν έσκαγε με τεράστιο σχηματισμό άστρων και έναν εξελισσόμενο πληθυσμό τεράστιων μαύρων τρυπών. Τα επόμενα βήματα θα είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις παρατηρήσεις για να καθοδηγήσουμε τα θεωρητικά μας μοντέλα – κάτι που μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν απλά αδύνατο».
Ο Joe McCaffrey, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύτηκε για τη μελέτη και διδακτορικός ερευνητής στο Maynooth, είπε ότι οι προσομοιώσεις είναι «κρίσιμες» για την κατανόηση της προέλευσής μας στο σύμπαν.
«Στο μέλλον, ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ίδιες προσομοιώσεις για να διερευνήσουμε την ανάπτυξη τεράστιων μαύρων τρυπών στο πρώιμο σύμπαν».
10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.