Η καμπάνια «Waking the Feminists» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βλέπει τα θέατρα να δεσμεύονται να αλλάξουν

Εξωτερικό του θεάτρου Gate, Δουβλίνο. Εικόνα: William Murphy/Flickr (CC BY-SA 2.0)

10 ιρλανδικές θεατρικές οργανώσεις έχουν υιοθετήσει νέες πολιτικές για να ενισχύσουν τις ευκαιρίες για τις γυναίκες στις τέχνες του θεάματος.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από την αυγή του κινήματος «Waking the Feminists» φώτισε το Twitter και εξαπλώθηκε αστραπιαία όχι μόνο στην Ιρλανδία, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Το κίνημα κέρδισε ένα διάσημο βραβείο Lilly το 2016 για την ψηφιακή του καμπάνια βάσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από την Τζούλια Τζόρνταν των The Lilly Awards ως «σπλαχνική έκρηξη».

Waking the Feminists: Ένα κίνημα που καθοδηγείται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Το κίνημα, με επικεφαλής τον ομιλητή του Inspirefest 2016, Lian Bell, γεννήθηκε μετά την αποκάλυψη του προγράμματος εκατονταετηρίδων του 1916 στο Abbey Theatre, με εννέα στα 10 έργα που γράφτηκαν από άνδρες. Αυτή η κραυγαλέα ανισότητα γαλβανίζει αυτό που έγινε μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο του θεάτρου.

Σήμερα (9 Ιουλίου), οι φωνές των χιλιάδων υποστηρικτών στο διαδίκτυο θα δικαιωθούν από την κυβέρνηση, καθώς η υπουργός Πολιτισμού Josepha Madigan, TD, πρόκειται να ξεκινήσει μια στρατηγική για την ισότητα των φύλων για το ιρλανδικό θέατρο.

Οι θεατρικές εταιρείες να εφαρμόσουν νέους κανόνες

Τα θέατρα Abbey, Gate και Druid, καθώς και το Rough Magic, το Everyman Palace και το Fishamble, έχουν υπογράψει τη νέα πολιτική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα ισχύουν αναγνώσεις τυφλών φύλου και κάστινγκ, με γυναίκες να αναλαμβάνουν ρόλους που παραδοσιακά παίζονται από άνδρες ηθοποιούς.

Η εκπαίδευση για την ασυνείδητη προκατάληψη για όλο το προσωπικό του θεάτρου και η δέσμευση για επίτευξη προγραμματισμού ισορροπημένου φύλου εντός πέντε ετών περιλαμβάνονται επίσης στη νέα στρατηγική. Ρήτρες αξιοπρέπειας στην εργασία θα προστεθούν στους χάρτες των εργαζομένων και η διασφάλιση της ισότητας των φύλων σε συνεργασία με ιδρύματα τρίτου επιπέδου αποτελεί επίσης στοιχείο της συμφωνίας.

Ενα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Ο Bell περιέγραψε τις πολιτικές ως «ένα πραγματικά σημαντικό βήμα για την ενσωμάτωση της ισότητας των φύλων ως ήθους σε όλους αυτούς τους οργανισμούς», σημειώνοντας ότι αυτά τα βήματα είναι μόνο τα πρώτα στο μεγαλύτερο ταξίδι προς την αληθινή ισότητα και ισότητα στον κόσμο του θεάτρου.

Εξωτερικό του θεάτρου Gate, Δουβλίνο. Εικόνα: William Murphy/Flickr (CC BY-SA 2.0)

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *