Γιατί απολύθηκε ο Sam Altman από το OpenAI;

Ο Altman απολύθηκε ξαφνικά από το OpenAI και από τότε εντάχθηκε στη Microsoft για να ηγηθεί μιας νέας «προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI».

Φαίνεται ότι το OpenAI υποφέρει από τη δική του εκδοχή των «παραισθήσεων», καθώς η εταιρεία είχε τρεις διευθύνοντες συμβούλους σε περίπου τρεις ημέρες μετά την απέλαση του Sam Altman το Σαββατοκύριακο.

Η εταιρεία πίσω από το ChatGPT συγκλόνισε τον κόσμο όταν ξαφνικά ανακοίνωσε ότι ο Altman δεν ήταν πλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Ακολούθησε μια περίοδος αβεβαιότητας, με αναφορές (και ο ίδιος ο Άλτμαν) να αφήνουν να εννοηθεί ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να επιστρέψει ως επικεφαλής της εταιρείας.

Αλλά φαίνεται ότι το πλοίο απέπλευσε, καθώς η OpenAI προσέλαβε τον πρώην CEO του Twitch Emmett Shear για να διευθύνει την εταιρεία. Αυτό αναφέρθηκε αρχικά από το The Information, αλλά το CNBC είπε ότι επιβεβαιώθηκε από πηγή της εταιρείας.

Γιατί απολύθηκε ο Άλτμαν;

Η απόφαση να απολυθεί ο Altman από την εταιρεία έλαβε χώρα ξαφνικά στις 17 Νοεμβρίου, όταν η OpenAI είπε ότι ο CTO της Mira Murati είχε διοριστεί ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος.

Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο διεξήγαγε μια «διαδικασία διαβουλεύσεων επανεξέτασης» και ισχυρίστηκε ότι ο Άλτμαν δεν ήταν «σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του». Ως αποτέλεσμα, το διοικητικό συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι δεν είχε πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητα του Άλτμαν να ηγηθεί του OpenAI.

«Είμαστε ευγνώμονες για τις πολλές συνεισφορές του Sam στην ίδρυση και την ανάπτυξη του OpenAI», δήλωσε η OpenAI. «Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι απαιτείται νέα ηγεσία καθώς προχωράμε μπροστά».

Η αποχώρηση του Άλτμαν ήρθε μόνο λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε ότι η εταιρεία διέκοψε τις νέες εγγραφές στο ChatGPT Plus λόγω «αύξησης της χρήσης». Νωρίτερα μέσα στον μήνα, η εταιρεία είπε ότι υπέστη διακοπές λόγω μη φυσιολογικής κίνησης που «αντανακλούσε» μια επίθεση DDoS.

Ο Άλτμαν ήταν σχετικά ήσυχος σχετικά με τις συζητήσεις που είχε με το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI σχετικά με την αποχώρησή του. Στις 17 Νοεμβρίου, είπε ότι «λάτρευε» τον χρόνο του στο OpenAI και ότι θα είχε περισσότερα να πει για το τι θα ακολουθήσει στο μέλλον.

Μια ανάρτηση στο X από τον συνιδρυτή και πρόεδρο του OpenAI, Γκρεγκ Μπρόκμαν, υποδηλώνει ότι η απόφαση ήταν πολύ ξαφνική, με τον Άλτμαν να ενημερώθηκε ότι απολύθηκε μόνο λίγο πριν δημοσιοποιηθούν οι ειδήσεις.

Ο Brockman απομακρύνθηκε επίσης από το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, αλλά του επετράπη να διατηρήσει τον ρόλο του ως πρόεδρος. Αυτός εγκαταλείπω OpenAI ως απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις.

Τι συνέβη το Σαββατοκύριακο;

Η απόφαση να απολυθεί ο Άλτμαν έγινε πιο μπερδεμένη όταν ο Άλτμαν μοιράστηκε ένα εικόνα χθες (19 Νοεμβρίου), φορώντας ένα σήμα επισκέπτη του OpenAI με τη λεζάντα “πρώτη και τελευταία φορά που φοράω ποτέ ένα από αυτά”.

Αυτό συνέπεσε με τις φήμες ότι το διοικητικό συμβούλιο σκέφτηκε να επαναφέρει τον Altman για να ηγηθεί της εταιρείας. Αλλά αυτές οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχουν καταρρεύσει με την απόφαση να προσληφθεί η Shear ως προσωρινός διευθύνων σύμβουλος. Δεν είναι σαφές γιατί ο Μουράτι αντικαταστάθηκε τόσο γρήγορα.

Σε μια πρόσφατη ανάρτηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella είπε ότι ο Altman και ο Brockman είναι ένταξης στη Microsoft να ηγηθεί μιας νέας «προηγμένης ερευνητικής ομάδας AI».

Η Microsoft είναι σημαντικός επενδυτής στο OpenAI και έχει ενσωματώσει διάφορα προϊόντα OpenAI στις δικές της προσφορές.

«Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους», είπε η Nadella.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι στη συνεργασία μας με το OpenAI και έχουμε εμπιστοσύνη στον οδικό χάρτη προϊόντων μας, στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε να καινοτομούμε με όλα όσα ανακοινώσαμε στο Microsoft Ignite και να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους πελάτες και τους συνεργάτες μας».

Τι θα σημαίνει η αποχώρηση του Άλτμαν για το OpenAI;

Η απόφαση να απολύσει τον Altman ήταν μια τολμηρή κίνηση από το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, καθώς υπήρξε σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο της εταιρείας κατά την άνοδό της τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Altman είναι Διευθύνων Σύμβουλος από το 2019 και οδήγησε το OpenAI στη μεγάλη επιτυχία της κυκλοφορίας του ChatGPT, η οποία ήταν αναμφισβήτητα η κύρια σπίθα που πυροδότησε τον αγώνα εξοπλισμών AI που παρακολουθούν φέτος οι τεχνολογικοί γίγαντες σε όλο τον κόσμο.

Η αποχώρηση του Altman φέρεται να έχει προκαλέσει σοκ στο OpenAI, καθώς υπάρχουν φήμες ότι η αποτίμησή του σε μια τρέχουσα συμφωνία έχει επηρεαστεί και ότι δεκάδες υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από την εταιρεία.

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε απευθείας στα εισερχόμενά σας κάθε μέρα. Εγγραφείτε για το Ημερήσια σύντομηΣύνοψη της Silicon Republic των βασικών ειδήσεων επιστήμης τεχνολογίας.

Ο Sam Altman το 2022. Εικόνα: Village Global μέσω Flickr (CC by 2.0)

About admin

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *